Ugye megmondtam – kezdhetem már megint.

 

Tegnap reggel olvastam a hírt: miközben az USA kereskedelmi minisztere Kínában járt tárgyalni kereskedelmi ügyekben, addig – aznap – a Huawei méltóságteljes csendességben bemutatta legújabb telefonját a Huawei Mate 60 Pro+-t. Hogy mi az izgi ebben? Az, hogy ez az okostelefon a KIRIN9000S lapkakészlettel van felfegyverezve, ami Kínában gyártott 7 nm-s chipset.

Ugye a galiba ott van, hogy a tegnapelőtti napig azt állította az összes nyugati szakértő, hogy ez a fegyvertény majd évek múlva lesz csak elérhető. Még néhány hónapja is azt fejtegették, ugyan lehet egy-két ilyen méretű chipje Kínának, na de a holland ASML levilágító berendezései nélkül nuku sorozatgyártás. Majd csak valamikor az évtized vége felé, az is csak talán. Mert a Nyugat olyan fejlett, hogy az valami csuda. Náluk vannak a kulcsok. Az auth-ot meg egyenesen az USA-ból kell letölteni a gyártáshoz. Azonban voilà: kiderült, hogy vannak más kulcsgyártók is.


Egy szó, mint száz, hangos robajjal dől most le éppen egy újabb bálvány szobor. Talapzatával együtt. Mert nem csupán az az elképesztő, hogy megcsinálták, de az is, hogy sokkalta rövidebb idő alatt, mint a tajvani és dél-koreai gyártók, eredetileg. Ebből is látszik, hogy a nyugati szakértők és véleményalkotók egy szellemileg zárt világban élnek. Mint egy fekete lyuk, amiből nem látnak ki, csupán saját szellemi eseményhorizontjuk határáig. Azon túl a sötét űr.

Pedig a Világ valósága alaposan megváltozott, mióta a Nyugat elvesztette a fonalat. Kína felemelkedett. Ismét. A valóságos technológiai tömege sokkalta brutálisabb, mint a Nyugatnak együtt véve. És ez most pörög fel, míg a Nyugat most nyugszik el. De még siralmasabb a kép, ha beletekintünk a Nyugat technológiai dobozkájába és megnézzük, hogy a nagyhangú hőzöngés mögött mi van. Mindössze pár tulajdonjogi papír. A Nyugat már csak a tulajdonjogot bírja, s nem magát az innovációt. Azt ugyanis a gyakorlatban nem-nyugati emberek viszik végbe. És ennek súlya van.

Mert a nyugati szakértők itt, ezen a ponton is vakok. Azt vizsgálgatják, hogy a globális dél mely országai húznak a kínai-orosz kettőshöz. Kik akarnak a BRICS tagjai lenni. Pedig a globális dél, nem csak országokból áll, hanem emberekből is, akik a Nyugat országaiban, a Nyugat vállalatainál dolgoznak. És ma már javarészt ők jelentik az innovációt Nyugaton. Szép dolog a tulajdonjog, de egy bizonyos ponton túl már az számít, kié a megvalósítás képessége. Hiába tiéd az aranybánya, ha még a bánya ajtaját sem tudod kinyitni, mert nem te kezeled a kulcsokat. Egyszerre csak körbeállnak és elzavarnak.

Nos, erről beszéltem már hosszú-hosszú hónapok óta. Hogy felejtsük el a fejlődő Kína képét és rögzítsük a fejlett Kínát. Megfigyeltem, milyen elképesztő sebességgel építenek, fejlesztenek és ezt kivetítettem a Chip Wars viszonylatára. S ezért nem hittem el az öntelt nyugati jóslásokat. Inkább hittem a saját szememnek. Ezért nem hittem egy percig sem az orosz “mosogép-szervízben” sem. Mert gondolom az is világos, hogy ha jut a Huawei telefonjaiba, akkor jutni fog, sőt már ott is van az orosz és kínai katonai eszközökben is. Vagy ez nem világos?

Ugye megmondtam? Ahogy azt is, hogy fel fog bomlani az ukrán hadsereg. Ahogy azt is, hogy maguk az ukránok fogják elzavarni és meglincselni a kijevi “hősöket”. Ahogy az is meg lesz, hogy a csalódottság, az elkeseredettség, a harag, olyan dühöt szül, amit régen tapasztalt Európa. És ez a düh már nyugat felé fog irányulni. Közben az EU két oszlopából Németország után a Franciaország nevű is megroggyan, mielőtt nagy robajjal mindkettő ledől – jövőre.

A Nap Keleten kél és Nyugaton nyugszik. Ez térben Mezopotámiától Kaliforniáig terjed (ami szintén egy “mezopotámia” földrajzilag). Időben pedig 7.000 évnyit jelent. Viszont, mivel a Föld gömb alakú, a Nap ezután ismét Keleten fog kelni… Érezzük ennek a hatalmas ívét?

Talán ezt is élvezné

2 Hozzászólás

 1. Jol kimert gondolatok.
  DE!
  A sok-sok igazsag mellett, vannak csusztatasok is bosegesen.
  Azt azert ne felejtsuk ki a teljes kepbol, h egy chip lenyeget NEM a csikszelessege adja!
  Masreszrol meg ki tudja megmerni pontosan, h hany nanometer is az a lapka?
  Minez persze semmit sme von le a Kinaiak elkepeszto teljesitmenyebol, amitol a nyugatiak alla leesett.
  DE!
  Lenyulni egy innovacios korszakot, nem jo nyitany a jovobelepes szempontjabol.
  HA!
  Ha vhol gondot/problemat laltok az az oktatas szinvonala, a fegyelem, es osszpontositas az adott celra/feladatra, mint kepesseg hianya/meglete.
  Mind1 is, a kinaiak nem azert lopnak mert ne lenne ra szukseguk. Nagyon is…
  A keleti kulturak zsakutcaja, az innovacios deficit.
  A tarsadalmaik nem toleraljak a kulloncoket/zseniket.
  Aki kilog a sorbol, azt a tobbseg kitaszitja, es ez olyan melyen rogzult viselkedesi foma, amin nincs lehetoseg valtoztatni.

  1. A Kirin9000S-t természetesen már bevizsgálták. 🙂 Az infók onnan vannak, nem a kínaiaktól.
   Mitől lenyúlás ez? Ezt nem értem. Nem ellopják, hanem fejlesztik. Az a nagy helyzet, hogy amit említesz az egy kb 10 évvel ezelőtti helyzet. Ma a világ vezető technológiai újításainak felét kínaiak adják be. A felét. Az USA és a Nyugat legnagyobb baja épp az – és ez ad okot a pánikra is -, hogy már szó sincs lopásokról. Legalábbis nem többet lopnak, másolnak, mint a fenséges Nyugat. Ahogy írtam, az un. nyugati fejlesztések tekintélyes része is csak attól nyugati, hogy ők a cégtulajdonosok. De a tényleges fejlesztéseket a globális dél emberei teszik meg.
   “A keleti kulturak zsakutcaja, az innovacios deficit.” Ezt ne haragudj, nem is értem. Milyen zsákutca? 🙂 Milyen deficit? Ez nem nagyon korrelál a valósággal.

   A helyzet az, amit írtam: A Nap tovább vándorolt és most már megint keleten kél, a Távol-keleten. De persze ez utóbbi már nem is igaz így, hiszen az csak innen Európából nézve Távol-Kelet. Nekik, akiknél kel a Nap, éppen hogy a közép. Lassanként ezt meg kell, hogy tanuljuk.

   Szerintem.

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük