Miközben a Colosseum vértől iszamos színpadán az újabb rendezés zajlik éppen, elgondolkodom.

Vajon, miért lehet eladni ugyan azt a forgatókönyvet újra és újra anélkül, hogy lebuknának a “műsor” haszonélvezői? Mennyire cinikus, hogy a Szentföldön, az egykori Baal-ok “országában” évezredekkel később ismét gyermekáldozatokat lehet bemutatni. Először zsidó gyermekeket, majd most a palesztinai arabok gyermekeit. De ne legyen senkinek sem illúziója, ezzel nem lesz vége…

Hogy nem csak gyermekek halnak meg? Hát persze. Csakhogy a Colosseum (a Média-Hydra) ezt hangsúlyozza ki. Ez az üzenet, csak nem fogjuk az adást. Inkább lelkesen, borzadozva, ki-ki pártállása szerint, nézi. Hogy “én” nem ezért, meg nem azért? Ugyan, mi másért? A műsort csak közönségnek lehet bemutatni. Ha üres lenne a Colosseum nézőtere, előadás sem lenne. Igaz? A zsidók azt mondják: csak azért, hogy lássátok, milyen gonoszak a gázaiak. A gázaiak azt mondják: csak azért, hogy lássátok, milyen gonoszak a zsidók. És mindenki a másikra mutogatva lelkesen teszi közzé a Colosseum színpadán áldozati adományát. És mindkét fél azt állítja a másik velejéig gonosz, még az írmagját is ki kell írtani. Még az állatokat is levágni, egyet sem tarthattok meg, még a füvet is felperzselni, amelyen a másik járt.
Baal papjai most örülnek.

Ceterum censeo Carthaginem esse delendam

Mire nem lenne jó az antik műveltség, ha megmaradt volna? Hamar felismerhetné az írástudók jelenkori nemzedéke, hogy hol a hiba. Hogy itt az ókor teljes fegyvertára. Kinyitogatták száz-másfélszáz éve a rég lezárt kriptákat és veszettül nem gondoltak bele, mi minden lehet ott lezárva. Most már mindegy. Kint vannak a démonok. Feltúrták a sivatag homokját aranyért, ezüstért, holmi mulandó dicsőségért. De nem csak az egykor elholtak tetemeit hurcolták ki a napvilágra és vitték a Nyugat nagyvárosaiba az álmélkodó tömegeknek csudálkozására, hanem azokat a rég eltemetett vérszomjas démonokat is, amik ott pihentek a múlt szellemi kriptáiban.

Mert a régiek a testtel együtt eltemették és lezárták a hatalom gyakorlásának segítő démonait is. Ukrajnában a rómaiak gladiátor játékai keltek életre. Most Palesztinában az ókori közel-kelet nagy harcos birodalmainak kegyetlen és kíméletlen szelleme éledt újjá. Mészárlások, kíméletlenség, áttelepítés, fogság. És azt remélem tudjuk, hogy akik életre keltették őket, nem éppen mesterek. Csak amolyan inasok, akik belepislogtak a Nagy Könyvbe és ellestek pár “varázsigét”. Tehát a legkevésbé sem urai ezeknek a féktelen teremtményeknek.

Mikor áldoztak gyermeket Baalnak vagy Moloknak? Az elsőszülötteket akkor, ha a család nagy anyagi jólétet és gyarapodást várt vagy akkor, ha valami nagy veszélyt kívántak elhárítani és akkor egyfajta engesztelés volt.

Got Questions: A szexuális rituálékon kívül gyermekáldozat, a „gyermekek tűzön való átengedése” is a Molok-kultusz része volt. A Molok bálványok feltehetőleg óriási ember alakú fémszobrok voltak bikafejjel. Minden kiábrázoláson található egy lyuk a hastájon, és valószínűleg kinyújtott alkarokkal volt ellátva, amely egyfajta rámpát képezett a lyukhoz. A szobor alatt vagy körülötte tüzet gyújtottak, majd a csecsemőket a szobor karjaiba vagy a lyukba helyezték. Amikor egy pár feláldozta elsőszülöttjét, úgy gondolták, hogy ezért Molok anyagi jólétet biztosít a családnak és jövendőbeli gyermekeinek.

Folyik tehát – mint látjuk – a nagy küzdelem, kinek nagyobb az áldozati adománya? Kinek erősebb? Ki tudja hihetőbben bemutatni? A tét pedig, az ok? Nos, nem a gazdagság, most nem. Hanem a lét vagy nem lét a tét. Izrael Állam léte és a palesztinai arabság léte. De az is lehet, hogy egy ettől is nagyobb harcban lett szereplő Baal. Helyettesítő áldozat. Mások helyett. De vajon ezek a “Mások” tudják-e, hogy az istenek nem veszik jónéven a kamuzást? Lehet, hogy csak a démonok istenei, de nem vakok és nem süketek az emberek valódi gondolataira. Ezért mondom: ennek itt nem lesz vége.

És Baal kövérre hízik az adományok bőségéből. Gondoljunk bele, hogy két és félezer éve van éhkoppon. Milyen éhes lehetett már…

A Colosseum nem fog bezárni. Most még nem. Van még műsor. Lement: Nagyok tánca a véres oltár körül és a Gladiátorok viadala; színen: Baal oltára; következő műsor: ? … Szeretnénk tudni? Kíváncsiak vagyunk?

Máskor szoktam képekkel is az írást élménnyé tenni, de most, ha nem baj eltekintek ettől. Legyen elég a betűk tanúsága. Az is épp elég rideg és vészt jósló.

Talán ez is érdekelné

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük