Röviden szeretném jelezni, hogy a Facebook felfüggesztette a fiókomat. Egy nagyon kamu hivatkozással arra, hogy valami lehetetlen című kapcsolt fiókom facebook-vétséget követett el. Nyilván nem volt másik fiókom, csak az, amit kilőttek az űrbe. Két eset lehetséges:

  • Egy kósza hacker bot talált el, de rendesen. Simán benne van a lehetőségek között, mert aligha tévedek, hogy ilyenek ezrével, sőt tízezrével keringenek a Háló minden térségében.
  • A másik fő lehetőség, hogy célzatos volt az esett és ekkor támadásról beszélhetünk. Hogy ki lehetett? Számos lehetőség van. Az öntevékeny ukranológus fantól, a tudatos politikai aktivistán át, NGO-k vagy akár más szervezethez köthető tevékenységé is. Ez utóbbi persze a skála átellenes széle, kevéssé valószínű. Mindazonáltal, ha és amennyiben ez történt megtiszteltetésnek veszem, hogy szerény személyemre gondoltak. 🙂 Tényleg megtisztelő lenne.
  • A harmadik lehetőség, hogy én voltam csak még nem tartok ott az önvizsgálatban, hogy ezt felismerjem. 

De tréfát félre téve, szeretnék elnézést kérni a Facebook (ők aligha fognak ilyet tenni) nevében is azoktól az emberektől, akik az elmúlt hónapokban csatlakoztak hozzám, mert úgy gondolták, hogy segíthetnek az írásaim megérteni a kavargó nemzetközi helyzetet. Sajnos sokukkal nem fogom tudni felvenni a kapcsolatot, hiszen nem tudtam megjegyezni sem felhasználó neveiket, sem a Facebook nem ad lehetőséget az értesítésükre. Mondjuk a Facebook működtetői amúgy is egy fura köd mögött vannak, mert ténylegesen elérhetetlenek személyesen. Ezen a tényen is érdemes lenne elgondolkodniuk a törvényhozóknak. Mert ha egy virágkötőnek vagy egy patkoló kovácsnak személyesen is elérhetőnek kell lennie és felelősséget kell vállalnia a vállalkozása működéséért, nem látom be, miért kellene kivételezni a nagy techóriásokkal? Ezeknek ugyanis láthatóan nincsen semmilyen személyes ügyfélszolgálatuk. Amikor bármit is akarok kérdezni vagy közölni  – például most a Facebook felé – csak egy szoftver AI válaszait olvashatom. Amik úgy vannak megfogalmazva, hogy körkörösen záródnak logikailag önmagukba. Valójában ellopják az ember idejét.

Hogy mit lehet tenni? A dolog elvileg egyszerű: ha ez nem jó, csinálni kell vagy keresni kell egy másikat. S ez nem is olyan nehéz – elvileg. Szoftver ugyanis van egy szakajtóval, ami ilyen-olyan módon rendelkezik ugyanazzal a képességgel. OSSN, Oxwall, HumHub, Dolphin, Etano, UNA, Hubzilla, GNU social, pH7Builder, Elgg stb. Valójában a világban közösségek tízezrei működnek saját közösségi szoftvereken keresztül. A pár tucat embert összefogó családi közösségtől kezdve az olyanokig, mint a VKontakt, a Telegram, a QQ, a Douyin, stb. Amit a nevekből is látszik akik komolyabban veszik magukat rendelkeznek saját közösségi felületekkel is.

Ebből következik az én megoldásom is. Amit már évek óta tervezek és amivel évek óta kísérletezek meg is valósítom. A blogom mögé felteszek egy ilyen szoftvert, hogy az írásaim iránt érdeklődők egy tiszta megfigyelésmentes szellemi környezetben cserélhessenek véleményt vagy akár vitatkozhassanak, anélkül, hogy az arcunkba tolnának közben pár radiátorreklámot meg miegyebet. Egy ideig még fenn leszek a facén, de csupán félgőzzel, hogy elérhető legyek másoknak is. Ez persze nem napokat, hanem valószínűleg még hónapokat jelent. Viszont továbbiakban már nem ott fogok véleményt nyilvánítani elsősorban, csupán írásokat megosztani. Valójában egy központi cenzúra és befolyásolás lehetőségét is azzal lehetne kikerülni, hogy létrehozzuk közösségeink sűrű hálózatát. Ezek ugyanis minimális költséggel fenntarthatók, viszont ellenőrzésük csak bűncselekmények elkövetésével lehetséges a nemkívánatos érdeklődők részéről.

A Blogom természetesen tovább működik, mert annak az nem került támadás alá. Hamarosan a Windowstól is elbúcsúzom, mert kritikus a védelme, sőt! Lényegében beépített kiskapukkal rendelkezik, ahogy számos nagy nyugati és keleti szoftver is. Bár ebből az olvasóim sokat nem fognak észrevenni. Csak a kíváncsiskodók… 🙂 No, akkor szép estét! És hamarosan jelentkezem az elérhetőséggel is és – természetesen – új írásokkal is.

 

Talán ez is érdekelné

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük