Nagyot ment Macron félmondatos kijelentése arról, hogy nem elképzelhetetlen NATO katonák Ukrajnába küldése, míg a németek egy lehallgatási botránnyal jelentkeztek, ahol a légi erejük prominens vezetői arról értekeznek vagy negyven percen át, hogy miként lehetne a Kercsi hidat lerombolni a német Taurus rakétákkal anélkül, hogy kiderül a németek érintettek. Izgi.

Úgy gondolom, hogyha a hülyeség fájna, akkor nyugaton sok dolga lenne a nyugtatókereskedőknek…
Mind Macron kijelentése – mert nem elszólás volt, ahogy ezt később ő maga is megerősítette, hanem megfontolt szavak -, mind a németek házi botránya egy betekintés volt a függönyök mögé, ismét. Csak most szándékosan lebbentették fel a függönyt. S mi van a függönyök mögött? A valóság, amiről tavaly január óta beszélek, hogy a NATO katonái be fognak menni Ukrajnába a végső összeomlás előtt.

Akkor még nem vettem figyelembe, hogy ez éven (2024) a két sorsdöntő választás lesz a nyugati világban. És nem gondoltam bele, mit jelent az, hogy a támogatások és adományok és segélyek harmada eltűnik Ukrajnában. Egyszerűen csak tudomásul vettem, mint ukrajnai jelenséget. Csak most, hogy élesbe kerül lassan a gondolat, vettem magam is számba a valós mozgatórúgókat. Tehát haladjunk.

Mire jók a botrányok?

Arra, hogy a köztudatba bevigyenek egyébként kellemetlen szándékokat. Mert, hogy is lehetne bejelenteni:

Kedves európai polgárok! Erősen úgy tűnik, hogy az a projekt, amit két éve viszünk és bőven 100 milliárd euró feletti pénzügyi eszközt vitt ki a mi Európánkból, nos ez olyan irányt vett, ami során mindeme pénz és tőke semmivé lesz. Ráadásul így a Ti általatok hozott áldozatok is értelmetlenek lesznek, hiszen az energia, a munkahelyek megszűnése, az európai ipar versenyképessége mind emiatt következett be. Ukrajna azonban végső stádiumba jutott és ha nem teszünk valami igazán végzeteset, akkor elenyészik. Mi meg, akik ezt kigründoltuk, vereséget szenvedhetünk az ez évi választásokon. Ezt pedig ugye nem akarjátok? Ugye nem? Ezért bizony lehetséges, hogy ezt elkerülendő saját csapatokat is be kell küldenünk feltartóztatni az orosz hadsereget.

Ez ugye nem hangzik valami profin? Hát, nem is az. Macron azonban megmutatta, hogy lehet egy botrányos kijelentéssel bevinni a köztudatba, azt hogy a NATO – valamilyen formában – katonai erőt is visz Ukrajnába. Nem figyelünk a részletekre. Egy vagy két nappal később megerősítette, hogy amit mondott azt tudatosan mondta és “minden szót megfontoltam”.
A szakértők nem vették észre azt sem, hogy ez a kijelentés nem Oroszországnak szólt, hanem Európának, az európai közönségnek. S mit látunk azóta? Először az európai vezetők tiltakoztak. Amerika is. De aztán megindultak a nyilatkozatok, hogy talán mégis… A legutóbbi az extábornok (Petr Pavel) cseh elnök volt, aki szerint nem sérti a nemzetközi szabályokat, ha a NATO csapatokat küldene Ukrajnába. De jelentkeztek a lettek és a litvánok is, hogy ez egy egészen jó ötlet lenne.  Értsük jól: a nemzetközi szabályok alatt a Nyugatot kell érteni, mint “nemzetközit”. Így lassanként kiderül, hogy azért mégis komolyan gondolkodnak erről. És a kórus, mintegy varázsütésre felharsan. S látom, ahogy megágyaznak a háborúnak az Európában toborzandó áldozatok számára. Vagy tegyük hozzá ehhez a hírhez, hogy az ukránok épp  a napokban lengették be, hogy hamarosan összeszedik magukat és még az éven ellentámadásokat is végre fognak hajtani az orosz hadsereg ellen. Kérdésem: mivel, kivel? Ugye, hogy ez is értelmetlen kijelentés így önmagában? Hiszen az elmúlt hetek hírei épp arról szóltak, hogy kimerültek az ukránok és igazából nem is látszik, hogy honnan lesz több katona és több hadieszköz az elveszettek helyébe. Nos, lesz. Csak magukkal hozzák.

A módszer

Ez nem is olyan bonyolult. Már többen is elemezték, ezért ezt csak mintegy megismétlem. A mostanában zajló Steadfast Defender 24 hadgyakorlat egy kitűnő alkalomsorozat arra, hogy júniusig valamilyen ürügyet találjanak az Ukrajnába való bevonulásra a rendelkezésre álló erőkkel. A hadgyakorlat nem egy adott esemény, hanem januártól egészen júniusig terjedő hadgyakorlat-csoport. Egészen pontosan a következő részekből áll:

 • Amerikai és kanadai munkacsoport telepítése
  Január végén
  A Steadfast Defender 24 gyakorlat a virginiai Norfolkban indul – ami a NATO Norfolk-i Összhaderőnemi Parancsnokságának otthona, amely a gyakorlat első részét koordinálja – az amerikai erők bevetésével az Atlanti-óceánon át a kontinentális Európába. A kanadai erők hamarosan elindulnak az új-skóciai Halifaxból.

 • Marcom Livex
  A tengeri élő gyakorlat (LIVEX) a NATO azon képességét teszteli, hogy meg tudja védeni a transzatlanti erősítést lehetővé tevő alapvető tengeri kommunikációs vonalakat (azaz az elsődleges tengeri útvonalakat). 2024-ben elsősorban Spanyolország partjainál kerül sor. 2024 február 11-től.
 • Billiant Jump
  Február 12-28.
  A Brilliant Jump gyakorlat teszteli és gyakoroltatja a NATO Reagáló Erőket (NRF) a gyors bevetések tervezésére és végrehajtására. Az NRF békeidőben és készenléti állapotban való felkészültségének felmérésére összpontosít, biztosítva, hogy az erő azonnal reagálhasson, ha bármilyen helyzet adódik. Németország és Lengyelország.
 • Joint Warrior
  Február 24-március 3.
  A Joint Warrior egy az Egyesült Királyság által vezetett többnemzeti gyakorlat, amelyet évente kétszer rendeznek meg az Egyesült Királyság körüli vizeken. A háborús képességek széles skáláját teszteli, hangsúlyozva a tengeri tevékenységeket és a tengeri manővereket, valamint a szárazföldi és légi műveleteket is. Nagy Britannia
 • Dragon 24
  Február 24 – Március 14.
  Lengyelország többnemzetiségű gyakorlatot vezet szárazföldi, légi és tengeri haderejének kiképzésére, bizonyítva, hogy Lengyelország képes reagálni a különféle katonai és nem katonai fenyegetésekre konfliktusok és válságok idején. A gyakorlaton összesen mintegy 20 000 katona és 3500 egységnyi eszköz vesz részt 10 NATO-országból, köztük a lengyel fegyveres erők mintegy 15 000 katonája. A gyakorlat része a Visztulán való átkelés is. Lengyelország
 • Saber Strike 24
  Február 28. – Március 8.
  A Saber Strike egy nagyszabású terepgyakorlat, amelyet a US Army Europe and Africa (USAREUR-AF) vezetésével hajtanak végre. A gyakorlat középpontjában az erők gyors telepítése és a hideg időjárási kiképzés áll a balti országokban. A DEFENDER 24 égisze alatt szerveződik.
 • Trojan Footprint 24
  Február 29. – Március 14.
  A Trojan Footprint a különleges hadműveleti erők (SOF) képességének javítására összpontosít a fenyegetések széles körének leküzdésére. Ezenkívül elősegíti az SOF és a hagyományos haderő integrációját, valamint javítja a NATO-szövetségesek és partnerek interoperabilitását.
 • Crystal Arrow
  Március 4-15.
  Az éves Krystal Arrow gyakorlatot a Lett Gépesített Gyalogdandár vezeti. Riasztási eljárásokat gyakorol, és értékeli a NATO többnemzetiségű harccsoportjának harckészültségét Lettországban.
 • Nordic Response
  Március 5-14.
  A Nordic Response célja, hogy javítsa a szövetségesek azon képességét, hogy megbirkózzanak a Magas-Északon jelentkező biztonsági kihívásokkal. A hadgyakorlat a Cold Response, egy hideg időjárási gyakorlat örökségére épít, amelyet 2006 óta minden második évben tartanak Észak-Norvégiában. A NATO Finnországgal és Svédországgal való bővítését követően a norvégok most kiterjesztik a gyakorlatot, és átnevezik „Nordic Response”-ra. . Több mint 20 000 katona, 50+ hajó és 110+ repülőgép vesz részt több mint 14 országból.
 • Defender 24
  Április 8. – Május 31.
  A DEFENDER egy éves gyakorlat, amelyet a US European Command (USEUCOM) (US Európai Parancsnokság) szervez. Ez magában foglalja a szárazföldi erők bevetését Észak-Amerikából az USEUCOM felelősségi körzetébe, valamint ezen erők közös fogadásának, felállításának, továbbmozgásának és integrációjának megszervezését az európai NATO-szövetségesek erői mellett. A DEFENDER keretgyakorlatként szolgál számos más gyakorlathoz, köztük a Saber Strike 24-hez, az Immediate Response 24-hez és a Swift Response 24-hez.
 • Immediate Response 24
  Április 21. – Május 31.
  Az Immediate Response az Egyesült Államok által vezetett közös gyakorlat, amelynek célja a bevetés kiképzése és a NATO-szövetségesek és partnerek közötti interoperabilitás fokozása. A DEFENDER 24 égisze alatt szerveződik.
 • Grand Quadriga
  Április 30. -Július 30.
  A Grand Quadriga német szervezésű hadgyakorlatok sorozata, amelyek célja a hon- és kollektív védelem, valamint a Szövetség elrettentő és védelmi helyzetének erősítése. A cél a parancsnoki és irányítási, készenléti és gyors reagálási képességek fejlesztése.
 • Brave Warrior
  Május 1-22.
  A Brave Warrior egy magyar nemzeti gyakorlat, amelyet a NATO többnemzetiségű harccsoportjának égisze alatt tartanak Magyarországon. Célja a harccsoport képzése a többnemzetiségű alakulatok vezetésére, valamint a védelmi műveletek tervezésére és lebonyolítására.
 • Spring Storm
  Május 6-17.
  A Spring Storm Észtország legnagyobb éves hadgyakorlata. Az Észt Védelmi Erők Gyalogos Hadosztálya vezetésével a cél a szövetséges egységekkel közös védelmi műveletekre való kiképzés, a kollektív védelemre összpontosítva az 5. cikkben szabályozott forgatókönyv szerint.
 • Swift Response 24
  Május 14. – Június 14.
  A Swift Response gyakorlat során az Egyesült Államok vezette azonnali reagáló erők közös légideszant műveleteket hajtanak végre a készenlét fokozása, a szövetséges erőkkel való interoperabilitás elősegítése és a NATO biztosítéki és elrettentő erőfeszítéseihez való hozzájárulás érdekében. A DEFENDER 24 égisze alatt szerveződik.

Szinte az egész gyakorlat az orosz és ukrán határ körzetében zajlik majd. A tematika alkalmas arra, hogy egy meggondolatlan lépéssel ukrajnai bevonulás is lehessen belőle. Elvileg. Viszont a létszám adatok azért nem vetítenek előre nagy műveleti tevékenységet. A lengyelországi és baltikumi részek is 20.000 fő alatti résztvevővel számolnak. Ez nagyon messze van attól, hogy  – még egy lengyel és balti kiegészítéssel is – komoly támadó jellegű mozzanatba menjen át a gyakorlat. Ez egy közepes orosz hdsg létszáma, amiből számos van a fronton. Az orosz vezetés, amikor Ukrajna lerohanására készült 120-160.000 fős gyakorlatokat szervezett. Ez azért mutat valamit. Nem hinném, hogy valós képességgel rendelkezne a NATO egy irakihoz hasonló csoportosítás létrehozásával. A költségekről nem is beszélve. Akkor a dollárnak és az USA-nak még teljes uralma volt a Világ stratégiai térségei felett. Ma ez már sehol sincs.

A rövidlátás ára

Tehát amire egyáltalán sor kerülhet és amiben spekulálhatnak, az egy Ukrajna hátországbeli manőver arra bazírozva, hogy az oroszok majd ezt is “elnézik”. Ha elnézik csak azért, hogy még közelebb csalogassák a NATO országok haderejét. Miért? Azért, amiért elnézték a nyugati páncélosok megjelenését az ukrán frontokon. Amiért elnézték a Patriot ütegek jelenlétét. Amiért elnézték a HIMARS jelenlétét. Amiért nem bombázzák pozdorjává a Lengyelország és Románia felől bejövő vasúti infrastruktúrát. Ugyanazért. Hogy megmutathassák a mögöttük álló világnak erejüket és harci tapasztalatokat gyűjtsenek. S minden égő Leopard, Abrams, HIMARS, Patriot, Sztrela-10, Krab, Dana, Zuzana-2, Panzerhaubitze 2000, M777, M119, FH-70-es, CEASAR, Bradley, CV-90 stb., azt bizonyítja, hogy a Nyugat technikája nem félelmetes. Amint egy összetett, minden képességgel ellátott haderővel találkozik elillan az elrettentő képesség. És nem több, mint egy a sok közül. S ez bizony az egyik legnagyobb nyeresége a háborúnak Oroszország számára. Mert ezt ők érték el, viszonylag csekély segítséggel. És ezt már elbukta a Nyugat. Ha meglépik az intervenciót Ukrajnában, akkor felteszik a koronát saját vakságukra. Az orosz hadvezetésnek csupán ez hiányzik már a trófeák közül. Akkor valószínűleg látunk alábukó F-16-ost is és elfogott NATO katonákat fogolytáborokban, meg a hazafelé vonatozó hullazsákokat. A vakságnak ára van.

Talán ezt is élvezné

Hozzászólás

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük