2022.10.07.

Gomolyog a világtörténelem és nem szűnik ránk vigyorogni:

Azt hittétek, hogy vége?

Ahogy egy-két helyen írtam már, a szomszédunkban egy martalóc ország születik éppen. Úgy gondoltam itt az idő ezt kifejteni.

Több helyen írtam arról a lehetőségről, hogy Ukrajna egy fegyveres “zsoldosországgá” válik, de azért most, amikor ez megvalósul, nekem is megdöbbentő. Ez és több jelenség itt Európában és a világban azt mutatja, hogy a dolgok elkezdtek a maguk természetes medrébe visszatérni. Ahol ez már nem lehetséges – mert az ember annyira megváltoztatta a társadalmi természeti környezetet – ott “sivatag” vagy “mocsár” alakul. 

Ahogy fokozatosan számba vettem a körülményeket, annyira hosszúvá lett e kis munka, hogy kénytelen lettem kisebb részekre bontani. Ezek a következők lettek:

Ezek a történések sarokpontjai lettek a történelem sodrának. Jól látszik, hogy a politikusok java és az értelmiségiek, akiknek pedig dolguk lenne a helyes értelmezés, nem képesek a gyerekes hollywoodi narráción túljutni. Amikor Oroszország vezetése belekezdett ebbe a háborúba, nem gondolta – talán – , hogy milyen mértékben fog felfoszlani a Nyugat erősnek gondolt szövete.

Thuküdidész írta egykoron:

Annak a nemzetnek, amelyik különbséget tesz tudósai és harcosai között, a gondolkodását a gyávák, a harcát pedig a bolondok végzik.

Remélem okulásul szolgál az, amit itt közreadok.